Näkökulma, Kuin äkäiset ampiaiset kesällä

18.09.2018

Kuin äkäiset ampiaiset kesällä

Menneenä kesänä oli liikkeellä muitakin kuin ärhäköitä ampiaisia. Sosiaalisessa mediassa kävi myös melkoinen ”pörinä”.

Kesäkuussa sai lähtöpassit Pori Jazzien tuore toimitusjohtaja Aki Ruotsala. Hän ei ehtinyt olla toimessaan vielä päivääkään. Kaikki sai alkunsa siitä, kun Satakunnan Kansa- lehden toimittaja oli kaivellut Ruotsalan kymmenisen vuotta sitten sanottuja lausuntoja. Näihin viitaten toimittaja oli haastattelussa johdatellut Ruotsalaa toteamaan, että homoseksuaalisuudesta voi eheytyä. Raflaava otsake - joka oli harhaanjohtava itse asiasta - sai sosiaalisessa mediassa melkoisen tunnekuohun aikaan. Some vyörytys oli iskenyt piston lailla Pori Jazz ry:n hallituksen jäseniin. Toimenpiteenään hallitus erotti Ruotsalan yhdessä päivässä some kohun ja mediamylläkän perusteella. Itse asia jäi tarkemmin selvittämättä. Hallitus pikakokouksessaan luotti vahvaan median ja somen painostukseen.

Edettiin heinäkuun helteisiin. Jyväskylän yliopiston rehtori esitti uhkavaatimuksen ja toimenpiteisiin ryhtymistä professori Tapio Puolimatkaa kohtaan. Puolimatka oli Oikea Media- julkaisun kirjoituksessaan selvitellyt viimeisen kymmenen vuoden aikana kasvavaa kampanjointia pedofilian hyväksynnän lisääntymisestä maailmalla. Tästäkös opiskelijoita edustava ylioppilaskunta JYY hermostui ja aloitti melkoisen some kampanjan Puolimatkan kelvollisuudesta työhönsä.

Heti elokuun alussa oli jälleen uuden some vyörytyksen vuoro. Tällä kertaa osansa sai ulkoministeri Timo Soini (sin.). Hän oli blogikirjoituksessaan toistanut jälleen vakaumuksensa mukaisesti abortti näkemyksensä. Vaadittiin Soinin eroamista hallituksesta, jopa välikysymyksellä.
Vihervasemmisto oppositiosta tivasi, onko Soinin linja myös hallituksen linja. Ulkoministerin ei suvaita lausua henkilökohtaista mielipidettään tässä asiassa. Toiset kyllä saavat sanoa oman kantansa.

Muistamme hyvin kuinka presidentti Martti Ahtisaari ja pääministeri Alexander Stubb (kok.) liputtivat vahvasti Suomen Nato jäsenyyden puolesta. Kukaan ei juurikaan kyseenalaistanut ovatko herrat hallituksen linjoilla!

Yhteistä kaikille kolmelle kesän some pörinälle on sananvapauden kyseenalaistaminen ja kaventaminen. Näyttää, että media - etenkin sosiaalinen media - määrittelee, mikä on ”oikea totuus”. Varsinkin eettiset kysymykset herättävät vahvoja tunnelatauksia. Tuntuu kuin asiallinen ja kriittinen kirjoittelu eri näkökulmista ja mielipiteistä on unohtunut.

Sanan-, mielipiteen-, ja uskonnonvapaus on sivistystä, jossa voidaan esittää erilaisia mielipiteitä ja myös sallitaan niiden olemassaolo - eri mieltä voi ja saa olla. Kunnianloukkausta ja laitonta uhkausta ei luonnollisesti tule sallia.

Mielestäni ei ole hyväksyttävää, että päivä päivältä siirtyisimme enemmän kohti Suomea, jossa tietyistä asioista olisi vain yksi ”oikea” mielipide ja ”vääränlaiset” mielipiteet aiheuttavat syrjintää jopa työmarkkinoilla.

Hyvää syksyä WL:n lukijoille!

Markku Kujanpää
kaupunginvaltuutettu sekä

kaupunginhallituksen jäsen (kd)

26.11.2019Timo Launo KD:n johtoon
28.10.2019Keijo Hyttinen valittiin sivistyslautakuntaan
15.01.2019Eeva-Kaarina Sulkamoniemi KD:n eduskuntavaaliehdokkaaksi
28.11.2018Markku Kujanpää KD:n johtoon
30.10.2018Jussi Mikkonen KD:n eduskuntavaaliehdokkaaksi
30.10.2018Sulkamoniemi valtuustoon ja Mikkonen sivistyslautakuntaan
18.09.2018Näkökulma, Kuin äkäiset ampiaiset kesällä
24.04.2018Näkökulma, Tuleeko sote sittenkin?
03.01.2018Näkökulma, Juhlavuosi takana - mitä edessä?
13.11.2017Seutukunnille elinvoimaa

Siirry arkistoon »