Virve Ollin valtuustoaloite 23.2.2015 selkokielisestä työllisyysseminaarista syksyllä 2015

06.03.2015

Varkauden kaupunginvaltuusto

VALTUUSTOALOITE 2015-02-23

 ”SELKOKIELINEN” TYÖLLISYYSSEMINAARI Varkaudessa syyskesällä

 Teemana: Työllisyys on meidän yhteinen asia!

 

Varkaudessa ja Keski-Savossa osaavan työvoiman saatavuus on turvattava sekä löydettävä työttömille entistä tehokkaammat työllistämisen polut.

Varkauden elinkeinoelämässä on käynnistynyt ilahduttava, positiivinen noste. Miljoonainvestoinnit ja niiden kautta poikiva lisääntyvä työllistyminen antavat pitkästä aikaa luottamusta tulevaisuuteen. Kaupunkimme on tunnustettu teknologiaveturi Pohjois-Savossa, mutta toisaalta työttömyyslukumme ovat korkeat ja niihin sisältyy vielä lisäkuormitus pitkäaikaistyöttömyyden sakkomaksujen myötä. Lisäksi valtion rahoitus kunnille on vähenemässä nykyisenkaltaisissa työllistämisen tukitoimissa.

Varkautelainen työikäinen väestö on uhkaavasi jakautunut työmarkkinoiden sisälle ja ulkopuolelle. Samanlainen jakautuminen on näkyvissä rekrytoinneissa ja työllisyyden hoidossa: ”oikean työelämän” maailma ja kovat arvot ovat entistä kauempana siitä maailmasta, jossa tuskaillaan työllistämishankkeiden, työpajojen, kuntouttavan työtoiminnan, työkokeiluiden, palkkatukityöllistämisen, nuorten työllistymisen edistämisen jne. parissa.

Sekä Tilastokeskuksen että Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreissa selvityksissä ilmenee, että vuoden vaihteessa Suomessa oli lähes 20 % enemmän avoimia työpaikkoja kuin vuotta aiemmin ja yksityisen sektorin työpaikat ovat olleet kasvussa.  Tilaston kääntöpuoli on, että samaan aikaan työttömien määrä kasvaa! Kehityssuunta korostaa suomalaisten työmarkkinoiden kohtaamisongelman pahenemista. Työ ei löydä tekijäänsä eikä tekijä työtä.

Nämä edellä mainitut ääripäät ja niiden parissa toimivat on saatava kohtaamaan ja verkostoitumaan entistä tehokkaammin, oivaltamaan työelämän rajapintojen mahdollisuudet: tavoitteena tuottavuuden ja verotulojen kasvu sekä inhimillisesti katsoen työttömien työllistymisen myötä tuleva yksilön kokemus kuulua tähän yhteiskuntaan.

Ehdotan, että Varkaudessa pidetään elo-syyskuussa aloitteen otsikon mukainen iltapäiväseminaari. Tuona ajankohtana maamme uusi hallitus on jo työn touhussa ja TYP-lakimuutokset ja työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelumalli ovat käynnistymässä.

Seminaaria tulee markkinoida yhteisenä ”talkooiltapäivänä ja päivityksen paikkana” kaikille varkautelaisille. Iltapäivään pitää saada paikalle ainakin varkautelaisten ja ympäristökuntien yritysten edustajia, Navitas Kehitys Oy, Varkauden kaupungin elinkeino- ja työllisyystyöryhmä, TE-toimisto, Paletti, Wäläkky, virkamiehiä, valtuutettuja, lehdistöä ja toki työttömiä varkautelaisia.

Konsultoin aloitettani varten Pohjois-Savon TE-toimiston johtaja Pasi Patrikaista. Hän piti ideaani hyvänä ja tervetulleena. Patrikainen on alustavasti lupautunut seminaariin yhdeksi puhuja-alustajaksi. 

Virve Olli, kaupunginhallituksen jäsen, työllisyystyöryhmän jäsen

26.11.2019Timo Launo KD:n johtoon
28.10.2019Keijo Hyttinen valittiin sivistyslautakuntaan
15.01.2019Eeva-Kaarina Sulkamoniemi KD:n eduskuntavaaliehdokkaaksi
28.11.2018Markku Kujanpää KD:n johtoon
30.10.2018Jussi Mikkonen KD:n eduskuntavaaliehdokkaaksi
30.10.2018Sulkamoniemi valtuustoon ja Mikkonen sivistyslautakuntaan
18.09.2018Näkökulma, Kuin äkäiset ampiaiset kesällä
24.04.2018Näkökulma, Tuleeko sote sittenkin?
03.01.2018Näkökulma, Juhlavuosi takana - mitä edessä?
13.11.2017Seutukunnille elinvoimaa

Siirry arkistoon »